Een goed design – Goed bekeken!

Niets gaat zo snel als de mode; trends wisselen van seizoen tot seizoen, stijlen veranderen, nieuwe invloeden inspireren en fascineren, zelfs trends van vroeger verrassen met nieuwe kleuren, vormen en details. vanHaren met Europa’s grootste schoenretailer Deichmann als moedermaatschappij, is met haar collectie niet alleen altijd helemaal op de hoogte; vanHaren vormt ook de trends actief mee.

Wereldwijd op zoek naar inspiratie

vanHaren heeft ook eigen designers en trendscouts. Hun handelskenmerken zijn creativiteit, inspiratie en hebben een neus voor alles dat bij modeliefhebbers goed aankomt. Zij vinden hun inspiratie op vele manieren. Vaak zijn het de reizen naar modesteden als Parijs, New York en Tokio, die hen op het spoor brengen van de meest actuele fashiontrends. Regelmatig zijn het kleine details van een gebouw, de natuur of een foto die de eerste potloodschetsen beïnvloeden en tenslotte als een modisch detail in de schoen terug te vinden zijn. Alleen al voor de damescollectie worden ieder seizoen ruim 600 schoenen door de eigen designers ontworpen. Eén van hen is Martin Lenz. In een interview met hem verklaart hij wat hem fascineert in zijn modedesigns, hoe hij tot zijn beroep gekomen is en wat hem als meeste inspireert.

Van creatief idee tot trendmodel

Interview met designer Martin Lenz

Waar komen jouw ideeën en inspiratie vandaan?

Allereerst van de modebeurzen, trendverslagen en informatiereizen naar de bekende modemetropolen. Maar ook tijdens een normale stadswandeling kun je iets ontdekken dat tot een nieuw idee voor een schoen kan leiden, zoals een ornament van een gebouw, de sluiting van een tas of een patroon van een behang aan de wand.

Welke modebeurzen zijn voor jouw interessant?

Er zijn natuurlijk ontelbare mode- en stoffenbeurzen. Wij werken zeer nauw samen met trendscouts, zij filteren voor ons de belangrijkste trends. Maar voor het observeren van de schoenmarkt zijn voor mij de GDS in Düsseldorf en de Micam in Milaan zeker de twee belangrijkste beurzen.

Hoe lang doe je over een schets?

De tijd is afhankelijk van hoe complex het model is. Een schoen bestaat uit diverse componenten zoals de schacht, de zool, de hak, de binnenzool en eventuele accessoires. Zo kan het zijn dat je over een bewerkelijke zoolvorm een uur doet en over die van een eenvoudige pump 5 minuten. En de dag speelt natuurlijk ook een rol, sommige dagen heb je 100 ideeën voor schoenen…

Hoe complex is het werk van een designer?

Creativiteit en trendwatching, net als marktanalyse en het opbouwen van de collectie behoren othet werk van een designer. Herkenbare trends worden verweven in de collectie. Deze trends kunnen b.v. nieuwe leesten- of hakvormen zijn, nieuwe kleuren of speciale schoentypen, zoals bijvoorbeeld de enkel pumps van dit jaar. Zodra de collectie afgestemd is, begint het echte ontwerpen en het maken van de eerste prototypen.

Hoeveel tijd zit er tussen een idee en een kant en klare schoen?

Dat is een lange weg, waarin de schoen vooral veel ‘onderweg ‘ is. Er is regelmatig een uitwisseling met de leveranciers. Tijdens deze samenwerking worden details besproken en veranderingen doorgenomen tot de schoen aan onze hoge eisen voldoet en wij de klant zowel optisch als in pasvorm een perfecte schoen kunnen leveren.

Heb je altijd al een zwak voor schoenen gehad?

Ik ben praktisch in de wieg gelegd om te werken met schoenen. Mijn vader was ook schoenontwerper en mijn grootvader was schoenmaker, wat ook weer bij hem al generaties lang in de familie zat.

Is het lastig voor een man om schoenen voor vrouwen te creëren?

Eigenlijk niet. Je hebt veel meer mogelijkheden dan bij herenschoenen. Ik kan spelen met de meest uiteenlopende kleuren, vormen, hakhoogtes, etc.

Hoe word je schoendesigner?

Meestal word je dat door een opleiding in schoenvervaardiging te volgen. Het is namelijk belangrijk ook kennis te hebben van materialen en de productie. Daarnaast vul je het aan met een opleiding tot schoendesigner. Er zijn hiervoor scholen die speciale vakopleidingen bieden.

Kun je je nog herinneren hoe je jezelf voelde, toen je voor het eerst een vreemde vrouw met ‘jouw’ schoenen over straat zag lopen?

Dat was echt een fantastisch gevoel. Ik was natuurlijk ontzettend trots en voelde een bevestiging voor het werk.